Thuis » Even voorstellen!
Gehaakte tas/tas/schoudertas
Marieke Douwes-Fransz
Gehaakte onderzetters

Het verhaal van 
'De Fransze Slag'

Wie ben ik?

Ik ben Marieke Douwes-Fransz, 42 zomers jong, sinds 1999 heerlijk getrouwd en moeder van twee dochters. Als ik niet vrij ben werk ik in de gezelligste 'Huis-Tuin-Keuken-Cadeau' winkel van Alkmaar.
 In 2012 zocht ik, naast lezen, plakboeken maken en schrijven, een nieuwe creatievere hobby en ben ik begonnen met haken. Dat bleek verslavender dan ik had verwacht! Waar in de rest van mijn familie de dames vooral handig zijn met lappen stof, naaimachine, breinaalden en schilderskwast, bleek voor mij de haaknaald de ultieme match. In rap tempo werd ons huis gevuld met tassen, dekens, knuffels en andere haakfrutsels. De bank lag al snel vol met fleurige dekens en kussens, ik werd een wandelende omslagdoek en de voorraad mutsen en sjaals groeide gestaag!
Ook ging ik haken voor een goed doel, namelijk 'Inktvisjes voor couveusekindjes'. Daar haal ik veel voldoening uit.

Van niks naar webshop
en weer terug...

En dan op een gegeven moment is je huis vol maar ben je het haken nog lang niet zat! Steeds vaker kreeg ik de vraag waarom ik mijn haakwerk niet ging verkopen. Mijn antwoord was steeds nogal knullig variërend van 'geen tijd' en 'wie zit daar nou op te wachten' tot 'ik durf niet'. Excuses dus. Toen ik in 2016 voor een vriendin in Canada een complete kraamset had gemaakt die bestond uit een entrelacdeken, een knuffeldoekje, heuse babybooties, een muts en een sjaal bedacht ik me dat ik dat toch wel meer dan leuk vond. De reacties waren zo positief dat ik dacht: nu of nooit. En aangezien ik niet dol ben op 'nooit' heb ik toen de knoop doorgehakt en ben ik aan mijn eigen webshopavontuur begonnen. En ik begon met het haken van een voorraadje fijne spulletjes. Tenslotte is een webwinkel zonder items nou eenmaal een vrij zielige vertoning. 
Zogezegd, zogedaan. Op 9 januari 2017 ging de webshop van 'De Fransze Slag' van start. Compleet met inschrijving bij de KvK. En wat was ik trots! Ik kreeg veel bestellingen die ik met heel veel liefde en plezier gehaakt heb maar er was één groot struikelblok: mijn persoonlijke smaak verschilt nogal van die van de gemiddelde klant. Omdat je toch wilt verkopen heb ik geprobeerd mijn assortiment aan die wens aan te passen. Er werd wel iets meer verkocht maar nog niet genoeg naar mijn zin. Bovendien bleven de bestellingen wel komen met als gevolg dat ik haakte én voor de webshop (waar nauwelijks iets uit verkocht werd), én voor de vele bestellingen én, ergens tussendoor, voor mezelf. Toen de lol in het haken afnam en mijn lijf ook nog eens in protest ging heb ik de balans opgemaakt: dit was niet wat ik voor ogen had met mijn eigen webshop. Mijn hobby veranderde in een verplichting en dat was de bedoeling niet. Ik haakte mezelf voorbij zogezegd. Dus werd er weer een knoop doorgehakt. Deze keer precies de andere kant op: de webshop werd opgeheven en per 1 juni 2018 heb ik me uit laten schrijven uit het register van de KvK.

Nog steeds 'De Fransze Slag'
maar dan anders

Spijt? Absoluut niet. Tenslotte heb ik iets geprobeerd waar ik veel voldoening uit heb gehaald en ik zal nooit het dodelijke 'Had ik maar'- gevoel krijgen.
Omdat ik wel wil blijven haken, mijn gratis patroontjes wil bijven delen én omdat ik van schrijven houd is deze website blijven bestaan. Niet meer met verkopen als uitgangspunt maar om het brengen van een gezellig en vrolijk gevoel. Wat hopelijk lukt met mijn verhalen over het haken en inmiddels ook over mijn tuintje, lezen en het knutselen met papier.
Ik ga ervoor en ik hoop dat jullie, nieuwe bezoekers of oude bekenden, met me meegaan... 

 

Liefs, Marieke

 

Juni 2018