Thuis » Mariekes Boekenlijst

Mariekes Boekenlijst


'Zomer in het Duincafé'

-Debbie Johnson
*gelezen in juli 2019*

 

 

 

 

Wat een heerlijk boek was dit! Geen diepgaande literatuur, geen grof geweld of ander 16/18+ gedoe en geen ingewikkelde complottheorieën waarin de auteur wil showen met wat hij/zij allemaal wel niet weet (excuus als ik hiermee iemand op de teentjes trap maar dat gevoel krijg ik gewoon zo nu en dan...). Dit was een boek wat doet waarvoor je in de eerste plaats gaat lezen: het doet je ontspannen. Hoofdpersoon is de heerlijke allesbehalve perfecte Laura, moeder van 2 pubers en weduwe geworden doordat haar grote liefde het in zijn hoofd haalde om dood te gaan. Ze gaat 6 weken in de zomervakantie aan de slag als kok in een Duincafé ergens aan de Engelse kust. In die 6 weken gebeurt er van alles en eigenlijk juist helemaal niks. Kortom: echt vakantie. Ik had het in een paar dagen uit en heb ervan genoten. Geen hersenkrakers. Geen ingewikkeld gedoe....gewoon genieten! En het allermooiste? Het is deel één van een reeks! Deel 2 komt eind van het jaar uit: 'Kerst in het Duincafé'. Oh help...


'Hygge, de Deense kunst van het leven.'

-Meik Wiking
*nog volop aan het lezen in september 2019*

 

Ineens was het er, zag je het overal. Hygge. Ik snapte er niet zo veel van. Waarom is dit een hype en waarom kunnen we dit niet gewoon zelf verzinnen? Maar toen er hier thuis geluiden opgingen om wellicht volgend jaar naar Denemarken op vakantie te gaan (wat overigens inmiddels niet doorgaat want goedkoop is anders) werd ik toch nieuwsgierig. Uiteindelijk toch maar gekocht en wat blijkt? Het past precies in mijn straatje. Iets wat ik stiekem ook wel van tevoren had kunnen weten. Want is dat niet precies wat het genieten van een hobby is? Jezelf even helemaal terugtrekken met jezelf of een klein groepje gelijkgestemden? Een leesclub, een haakclub, een high tea of lekker in een gezellig knus café'tje koffie drinken. Allemaal vrij simpele genoegens waar enorm van genoten wordt. Althans, door mij. En dat schijnt dus super 'hyggelig' te zijn. Je bent nooit te oud om te leren zullen we maar zeggen. Ik ben bijna op de helft en vind het een heerlijk boek om op mijn werk in de pauzes te lezen. Even helemaal niks. Zelfs als je werkt in een winkel die tja...super 'hyggelig' is. Toevallig. 


'Midwinter'

-Rosamunde Pilcher

*voor het eerst gelezen in 2001 en sindsdien elk jaar in december*

 

'Midwinter' was het eerste zgn. grote-mensen-boek wat ik kocht na 'De Paardenfluisteraar'. Er ging een wereld voor me open. Een wereld van knusheid, warme turfvuren, koude winterwandelingen en kerst met vrienden en familie. Hygge op zijn Schots zeg maar. Na 'Midwinter' stortte ik me op andere boeken van Rosamunde zoals 'De Thuisreis' (verfilmd als 'Coming Home'), 'De Schelpenzoekers', 'September' en nog diverse andere titels. Ik dompelde me erin onder maar moest een serieus pas op de plaats maken toen ik als 23-jarige jonge vrouw op zoek ging naar tweed rokken en blouses met ruitprint. Je kunt te ver gaan zegt men ;-) Maar het feit blijft dat het nog steeds favoriete verhalen zijn en elk jaar op 1 december begin ik opnieuw in 'Midwinter'. Van een familievriendin kreeg ik twee jaar geleden zelfs de Engelse versie uit Engeland opgestuurd. Daardoor leerde ik dat de Engelse uitdrukking voor jezelf een beetje moed indrinken dus 'Dutch Courage' is. Ach, helemaal beschamend is dat nou ook weer niet. Toch?
Het winterse verhaal over Elfrida, Oscar, Sam, Lucy en Carrie zal me hoogstwaarschijnlijk nooit gaan vervelen. En mocht ik ooit het geluk hebben een vrijstaand huis eigenaresse te worden dan doop ik het om tot het 'Estate House'. Gewoon, omdat het kan. 


Volgende titels in mijn lijst:

(Oftewel: worden momenteel gelezen)

- The Lord of the Rings (nog maar 400 pagina's!)

- Pride & Prejudice (Engelse versie, Nederlands is uit)

- De Zeven Zussen (pas in begonnen maar oh wauw!)

- De Franse Slag (Serieus uitleg nodig? ;-) )